Vysoko v horách jihoamerického Peru, ve výšce 3 000 až 4 000 metrů nad mořem, se vyskytuje bylina připomínající svým tvarem řepu či ředkvičku. Lidé 21. století ji znají jako Macu peruánskou či Macu horskou, jednu z oblíbených superpotravin.
Peruánské Andy jsou zemí Inků, věčně zasněžených vrcholků hor, záhadné planiny Nazca, tropických amazonských pralesů a také Macy peruánské. Ačkoliv roste rovněž v Bolívii či Argentině, Peru je považováno za její domovskou krajinu. Kromě toho víme, že už starověcí Inkové žijící v Peru ji kdysi používali jako důležitou součást jídelníčku.
Maca může být černá, červená či žlutá. Velké rozdíly v nich nejsou, liší se jen jiným množstvím účinných složek. Využívá se vždy kořen, který jich obsahuje nejvíce. Z kořene Macy peruánské se vyrábí prášek, který je možné konzumovat jak v přirozené podobě, tak prostřednictvím tablet. Prášek se dá přidat například do smoothie nebo snídaňové misky s cereáliemi, dodá vám energii pro celý den a vylepší náladu. Tím ale pozitivní účinky teprve začínají.
Již od pradávna byla považována za afrodiziakum, protože podporuje libido a plodnost. Maca je současně účinným antioxidantem, která zbaví tělo volných radikálů. Dále je schopna tělu dodat velké spektrum látek, včetně vitaminů C, E, B1, B2 či B6, zinku, vápníku, draslíku a železa. Obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, třísloviny, saponiny, steroly. Díky tomu všemu posiluje imunitu, pomáhá regenerovat svaly, zvyšuje psychickou odolnost vůči stresu a zlepšuje myšlení.
Mnozí dokonce tvrdí, že prodlužuje život. A není se čemu divit. Roste v naprosto ojedinělých podmínkách, a právě ty jí nejspíš propůjčují unikátní účinky.