Víno a gastronomie

Portugalsko

Líbí se vám? Napište nám!
Hlavní město Portugalska pěkně v klidu a hlavně s jistotou, že vám nic zásadního neuteče! Hned poté, jak se nasytíte krás Lisabonu, vydáte se objevovat jiné krásy - chutě a vůně vína a portugalských vinic. Neváhejte, tento výlet vám vleje do žil novou energii a do vzpomínek přinese nové, barevné zápisy!

Informace o zážitku

1. den: Lisabon

V dohodnutém čase transfer z letiště do hotelu, následuje ubytování.

2. den: Lisabon

Po snídani celodenní návštěva Lisabonu: Zona de Belém s Mosteiro dos Jerónimos, kde jsou pochovaná samá slavná jména. Král D. Henrique, princ D. Sebastião, který nepřežil bitvu Alcácer Quibir, Alexandre Herculano – známý portugalský spisovatel či mořeplavec Vasco da Gama. Dále uvidíte Torre de Belém, mramorový monument věnovaný padlým vojákům z koloniálních válek. Uvidíte také Padrão dos Descobrimentos, postavený při příležitosti Světové výstavy v roce 1940. Tato mramorová karavela má na palubě osobnosti portugalské historie. Podíváte se také na letadlo, které poprvé přeletělo Atlantik. Odpoledne bude chill out v tradiční lisabonské kavárně s ochutnávkou typické portugalské pochoutky Pastéis de Belém. Návrat do hotelu. Ubytování, večeře v restauraci Alma u slavného portugalského šéfkuchaře Henrique Sá Pessoa.

3. den: Lisabon – Bussaco – Porto (vinařská oblast Bairrada a Dão)

Po snídani formou bufetu odjezd směr sever Portugalska, region Bairrada, oblasti mírných kopců, kde přirozenou hranici tvoří pobřežní písky a hory Bussaco a Caramulo. Oběd v jedné z vyhlášených restaurací s výborným vepřovým nebo známým šumivým vínem lokální provenience. Po královském obědě přejezd do vnitrozemí, do vinařské oblasti Dão známé produkcí červeného vína s průměrným obsahem alkoholu 12°, nenapodobitelnou rubínovou barvou a sametovou konzistencí. Po návštěvě jednoho z vinných sklepů a ochutnávce přejezd směr Porto.

4. den: Porto - Guimarães - Ponte de Lima - Porto (vinařská oblast Vinho Verde)

Návštěva vinice a ochutnávka Vinho Verde, přirozeně lehkého a svěžího vína, které se vyrábí v této pobřežní oblasti. Ta je rovněž kolébkou charizmatického, netradičního a unikátního bílého vína Alvarino, které již oslavilo staleté výročí. To budete mít možnost také ochutnat. Poté navštěva historických center měst Guimarães a Ponte de Lima. Ubytování v Portu, večeře v místní restauraci, kde ochutnáte portskou specialitu s názvem Francesinha.

5. den: Porto – Douro (vinařská oblast portského vína)

Po snídani půldenní prohlídka města Porto, návštěva katedrály v románském stylu z XII. století, pokračování k Palácio de Bolsa, neoklasické budově, která sehrála důležitou funkci v XVII. století. Odpoledne návštěva kostela São Francisco, který je jedním z nejvýznamnějších kostelů s typickou barokovou výzdobou a nezapomenutelným talha dourada, zdobením z pravého zlata. Zastávka v portském sklípku, kde sa seznámíte s celou historií tohoto světoznámého vína. Závěrem se můžete těšit na ochutnávku světlého i tmavého portského. Odpoledne přesun do vinohradnické oblasti Douro. Večeře v restauraci DOC, ubytování na quintě.

6. den: Douro (vinařská oblast Douro) – Celorico da Beira – Guarda

Po vydatné snídani výlet do malého městečka Pinhão, vždy po levé straně řeky Douro. Návštěva malého muzea s unikátními exponáty na železničním nádraží, procházka po městě Guarda a také městem Celorico da Beira, které proslulo díky sýru Celorico da Beira. Oběd v místní rodinné restauraci O Albertino ve Folgosinho. Ubytování ve městě Guarda.

7. den: Guarda – Belmonte – Castelo de Vide – Évora

Hned po snídani přejezd do Belmonte, kde momentálně žije největší židovská komunita v Portugalsku. Historie tohoto místa je se židovskou komunitou pevně spjatá již po staletí. Narodil se zde také mořeplavec Pedro Álvares Cabral, dobyvatel Brazílie. Před odjezdem prohlídka židovského muzea a také hradu, který postavil D. Sancho. Přejezd do oblasti Alentejo, do města Castelo de Vide, známého díky své kráse a přírodnímu bohatství i pod názvem „Sintra do Alentejo". Ke konci dne přejezd do města Évora. Ubytování, večeře v restauraci Origens oceněná v Guia Michelin.

8. den: Évora – Estremoz – Évora (vinařská oblast Alentejo)

Prohlídka města Évora, kde si budete mít možnost prohlédnout svatyni z prvního století, kde vládnul trojský císař Traján. Dnes je zcela zrekonstruovaná, podepírá ji 14 korintských sloupů. Uvidíte Templo da Diana, kostel Sv. Francisca i kapli Capela dos Ossos, která má celý interiér obložený lidskými kostmi. Jejich původ doposud nebyl objasněný. Navštívíte i Praça do Giraldo, historické město neoklasického původu. Mimochodem, centrum Évory patří na seznam kulturního a světového dědictví UNESCO. Nebude chybět oběd v místní vinohradnické restauraci a ubytování.

9. den: Évora – Setúbal – Lisabon (vinařská oblast Península de Setúbal)

Po snídani návštěva vinohradnické oblasti, ochutnávka vína ve sklípku José Maria da Fonseca na modrém pobřeží. Toto místo je známé jako nejstarší ve výrobě stolového a dezertního vína. Po ochutnávce navštívíte ještě město Palmela a jeho hrad. Návrat do Lisabonu. Rozlučková večeře se zpěvem fada za doprovodu portugalské kytary. Ubytování.

10. den: Lisabon

V dohodnutém čase transfer na letiště. Odlet.

Martina Šarmanová

Nemůžete se rozhodnout? Ráda vám poradím kam cestovat.

Kontaktujte mě, prosím