SPECIÁL: Superpotraviny z celého světa - ČOKOLÁDA

DÍL 4: Hořká čokoláda

Nejsladší afrodiziakum a nejlahodnější ze všech ,,závislostí“. Superpotravina, která bezpochyby nejvíce ovlivňuje naše dva smysly: chuť a čich. Milujeme ji na všechny způsoby, má blahodárné účinky na psychiku, ale i na pleť, je součástí kosmetických a wellness procedur.

Aztécké afrodiziakum

Za původ tohoto lahodného antioxidantu se považuje Mexiko, stát ve Střední Americe, který patří k architektonickým skvostům. Zejména kvůli vykopávkám kultovních míst zaniklých vyspělých civilizací a zachovalým pyramidám a chrámům Mayů a Aztéků. A právě ti objevili kouzlo kakaových bobů před více než tři tisíce lety. Kakaové boby měly takovou hodnotu, že se jimi dokonce platilo. Čokoláda se používala jako afrodiziakum ve formě nápoje, který kromě opražených a rozdrcených kakaových bobů obsahoval vodu, chilli papričky a kukuřičnou mouku.

 

Od Mexika po Švýcarsko

Jak již bylo zmíněno, za vším hledejme kakaové boby, které plodí kakaovník. Ten roste pouze v tropických oblastech s vysokou vlhkostí (okolo 70%) a celoroční teplotou nad 20°C . Daří se mu v nadmořské výšce 400 až 1250 m a dorůstá i patnácti metrů. Pěstování této plodiny je tedy velmi náročné. Díky příznivým klimatickým podmínkám Střední Ameriky a šikovnosti Aztéků a Mayjů se tak kakaovník začal ve velkém pěstovat na území Mexika. Kakaovník plodí celý rok a sklizeň probíhá 2x ročně. Poté boby ještě dozrávají a suší se, než putují ke zpracování. Dalším krokem je zbavení slupek a následné pražení bobů. Drcením, mletím a lisováním vzniká kakaový prášek. Následnou fází je konšování (spojení všech ingrediencí), což je finální proces výroby čokolády. Rodolphe Lindt, podle něhož je pojmenovaná světoznámá čokoláda, byl průkopníkem tohoto procesu. Jestliže vyspělé aztécké a mayské civilizace byli průkopníky výroby nápoje lásky, tak Švýcaři byli průkopníky ve výrobě a produkci tabulkové čokolády již od roku 1830. A právě proto se považuje v současné době švýcarská čokoláda za nejkvalitnější čokoládu. Je to takový vlajkový produkt, jako je u nás pivo.

 

Nejlahodnější antioxidant

Jak již bylo řečeno, čokoláda je důležitým antioxidantem a patří mezi superpotraviny. Nemluvíme však o mléčné čokoládě a vedlejších produktech čokolády, ale o kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa, která disponuje vysokým množství antioxidantů (vitaminu E), posilující činnost imunitního systému. Hořká čokoláda je také stimulantem s povzbuzujícími látkami (theobromin a kofein), díky nimž se můžeme lépe soustředit a podávat větší výkony. Flavonoidy v čokoládě prospívají srdci a cévám, naopak hořčík obsažený v čokoládě, je bojovníkem proti křečím, úzkosti a depresi. Vitamíny skupiny B jsou pak důležité pro správné fungování nervové soustavy a metabolismu. Abychom měli pocit, že nehřešíme a dáváme tělu jen to nejlepší, musíme sáhnout jen opravdu po kvalitních hořkých čokoládách s vysokým podílem kakaa. Co se děje v mozku po požití kvalitní hořké čokolády? Dochází ke stimulaci endorfinů (hormonů štěstí) a serotoninu, který způsobuje onen slastný pocit štěstí a pohody.

 



 

Monika Novotná

Nemůžete se rozhodnout? Ráda vám poradím kam cestovat.

Kontaktujte mě, prosím